Bize Gelmeden

Tetkik öncesi yapacağınız ön hazırlık hem tetkik sonuçlarınızı olumlu etkileyecek hem de tetkik tekrarı gibi sorunları engelleyecektir. Doğru,güvenilir,tanı değeri yüksek sonuçlar elde etmek için;numunenin amaca yönelik uygun şartlarda,doğru zamanda,uygun bölgeden alınması ,çalışılacak analize ve numuneye uygun koşullarda laboratuvara iletilmesi yüksek önem taşımaktadır.
Genel olarak analiz öncesi 10-12 saatlik açlık gerekmektedir. 16 saatten uzun süren açlık test sonuçlarını olumsuz etkilemektedir. Mutlaka 10 saatlik açlık sonrası yapılması gereken testler aşağıda belirtilmiştir. Numune alınmadan 24 saat içerisinde alkol almamaya özen gösterilmelidir. Ağır egzersizin test sonuçlarınızı etkileyeceği dikkate alınmalı ve son 24 saat içerisinde ağır egzersizden kaçınılmalıdır.
Düzenli ilaç kullanımınız var ise (Tansiyon ilacı gibi) laboratuvarımıza gelmeden her gün almanız gereken zamanda bir miktar su ile alabilirsiniz.

İlaç düzeyi testleri (karbamazepin,digoksin,lityum,fenitoin,valproik asit,siklosporin,v.b.)

Doktorunuzun başka bir tavsiyesi yada talimatı yoksa laboratuvara gelirken o ilacın alınmaması önerilir.Son ilaç alımının üzerinden 10-12 saat geçmiş olmasına özen gösterilmelidir. Farklılık olması durumunda lütfen ilacı aldığınız saati kan alma hemşiremize belirtiniz.

10 Saatlik Açlık Gerektiren Testler
Kolesterol
Trigliserit
HDL
LDL
Total lipid
Kan şekeri
Homosistein
Ürik asit
Demir
Fosfor
Alkalen fosfataz
Bilirübin
ALT
AST
Kalsitonin
Kalsiyum
ALP Enzimleri
Beta-Crosslaps (Beta-CTx)
C-peptit
Osteokalsin
Safra Asitleri
Folik asit
Kortizol
İnsülin
Parathormon
Potasyum
Yağ asitleri
Gastrin
Vitaminler
Lp(a)
Lipid elektr.
Growth hormon
Çinko
GGT

24 Saatlik İdrar Analizleri

İdrardaki birçok maddenin 24 saatlik düzeylerinin saptanması tıpta çokça kullanılan bir yöntemdir.İleri hassasiyet ve ön hazırlık gerektiren bu testler ile ilgili olarak aşağıdaki konulara dikkat ediniz.
Bu testlerin bazılarında idrar toplamadan önce saklama kabına koruyucu madde koymak gerekir.Hangi testte hangi koruyucu madde kullanılacağını laboratuvarımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca saklama kapları ve koruyucu madde tarafımızdan ücretsiz olarak temin edilmektedir.

İdrarı Nasıl Toplayacağız?

Sabah ilk idrar atılarak idrar torbasının boşalması sağlanır.
Bundan sonraki tüm idrarlar dışarı atılmadan tamamı kap içine biriktirilmeye başlanır.
Ertesi günkü ilk idrarda kap içerisine yapıldıktan sonra örneğin en kısa zamanda laboratuvara transferi önerilir.
Özellikle yaz aylarında buzdolabı kapağında gerekli bulaş önleyici önlemler alınarak bekletme önerilir.

Bebek ve Çocuklardan İdrar Alma

İdrar analizleri için tercih edilen numune sabah ilk yada ikinci idrar örneğidir. Fakat bebekten zamanlı idrar almak zordur. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği zamanda numune vermeniz önerilmektedir.
İdrar toplamak için laboratuvarımız tarafından hipoalerjen özellikli cilde yapışabilen idrar toplama torbaları ücretsiz olarak verilmekte ve hemşiremiz tarafından aile bilgilendirilmektedir.

ACE Testi

Bu test için örnek alınmadan önceki 12 saat içinde ACE inhibitörü grubundan olan hipertansiyon ilaçları(kaptopril,lopril v.b. gibi) alınmamalıdır.

5 HIAA

Bu test için 24 saatlik idrar örneği toplandığı sırada ve ondan 3 gün öncesinde diyet uygulanması gereklidir.Bu süre içerisinde çikolata,kahve,muz,vanilya içeren gıdalar,çay,domates, ceviz, patlıcan, portakal yenmemelidir.Ayrıca ilaç kullanımı konusunda da hekimle irtibata geçilmelidir.(Aspirin,NSAI, hipertansiyon ilaçları)

Kortizol ve ACTH

Bu tetkikler saat ile ilgili değişiklik göstereceğinden gün içerisinde 8.00-10.00 ve 16.00-18.00 saatleri arasında alınmalıdır.

İstirahat Gerektiren Testler

Bu testler için laboratuvarımıza gelirken efor sarfetmemiş olmanız ve laboratuvarda en az 15 dakika beklemeniz gerektiğini unutmayınız. Prolaktin-Kortizol-ACTH

Zaman Alan Testler

OGTT(şeker yükleme) Test esnasında efor sarfetmek,sigara içmek,sıvı ya da gıda almak yasaktır. Test süresi 2-3 saat sürmektedir.Bu sürede sizi en iyi şekilde misafir etmeye çalışacağız.

Kültür Tetkikine Gelmeden Önce

*Son 72 saat içinde antibiyotik kullanmamış olmanız,
*Boğaz kültürü alınacaksa son 1 saat içinde beslenme yapılmamış olması
*Bayanlarda özellikle ilk idrarın dışarı atılması ve örnek verim alanındaki ıslak pamukların temizlik amacı ile kullanılması
*Abse,yara gibi örneklerde antiseptik madde yada pomad kullanılmaması

Gebelerde İkili Test

(11 hafta-13 hafta 6 gün):Bu test için bebeğin ultrason ölçümü ile örnek alımının aynı gün yapılması ve örnek vermeye gelirken ultrason raporunun getirilmesi gereklidir.

Gebelerde Üçlü/Dörtlü Test

(15 hafta-20 hafta 6 gün):Bu test için tercihen aynı gün veya en geç ertesi gün bebek ultrasonunun yapılmış olması ve örnek verilmesi için gelirken ultrason raporunun getirilmesi gereklidir.(tercihen 16-18 hafta arası)

YDT (Yenidoğan Tarama Testi)

Bu test için bebeklerinizin doğumu takip eden ilk 15 gün içinde bize gelmesi gerekir.

Spermiyogram

Bu test için 48 saatten az olmayan ve 7 günü geçmeyen cinsel perhiz gerekmektedir.Örnek verilmesi esnasında sabun,krem yada benzeri madde kullanılmaması gerekir.Örnekler dışarıdan gelecekse yarım saat içinde vücuda temas etmiş vaziyette kapağı sıkıca kapalı olarak gelmesi gereklidir.

Gaitada Gizli Kan

Bu test için demir preparatı kullanılmaması, son 24 saat içinde etli ürünlerin tüketilmemiş olması gerekir. Örnek 2 saat içinde tarafımıza ulaşmalıdır.

Gaitada Parazit

Tarafımızdan verilecek özel saklama kaplarına örnek alınmalıdır. Dışarıdan gelecek örnekler en geç 1 saat içinde ulaşmalıdır.Kıl kurdu incelemesi için selofan bantlı lamlar laboratuvarımızdan temin edilir. Selefon bant incelemesinde yataktan kalkar kalkmaz tuvalet ihtiyacını gidermeden uygulanmalıdır. Parazit örnekleri 1 saat içinde ulaşmalıdır.

PSA Testi için

Rektal muayene ve sonda uygulamaları prostat bezini uyararak yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle mümkünse bu işlemlerden önce yada işlemlerden 72 saat sonra analiz yapılması önerilir.

Renin ve Aldosteron Testi için

Aldosteron ve Renin testi ayakta pozisyonu için örnek alımı öncesi, kurumumuzdaki hasta hazırlığı uygulaması aşağıdaki gibidir.
Ayakta pozisyonu için yatar pozisyonundan kalktıktan sonra oturur veya ayakta geçirilen en az 2 saatlik süre sonunda saat 10:00 öncesinde örnek alınır.
Bu durumda ayakta kavramı örnek alınırken ayakta olmak yada 2 saat boyunca ayakta olmak değil, yataktan kalkmış ve tekrar yatış pozisyonuna geçmemiş olma anlamına geliyor.

Sormak istediğiniz diğer testler için laboratuvarımız ile temasa geçebilirsiniz.Unutmayın test öncesi hazırlık test sonucunu belirlemede çok önemli etkendir.

Ter Testi

Ter testi; terde bulunan iyonların konsantrasyonlarının veya iletkenliklerinin ölçüldüğü bir testtir. Ter testi 48 saatten küçük yeni doğanlarda yapılmaz. Yeterli miktarda ter toplanabilmesi için 6 haftadan büyük bebek ve çocuklar tercih edilmelidir.
Hastanın akut ateşli hastalığı olmamalıdır.
Hastanın beslenmiş ve sıvı almış olması uygun olacaktır.
Test yapılma tarihinden önceki akşam çocuğa banyo yaptırılmalı, test yaptırmaya gelmeden önce çocuğun çok koşup yorulması önlenmeli ve her iki kolu bileklerinden dirseklerine kadar bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Açlık veya tokluk durumu önemli değildir.