Prostat Hastalıkları

Prostat Hastalıkları

Prostat Nedir?

Prostat kestane büyüklüğünde bir cinsiyet bezidir. Hemen idrar kesesinin altında yerleşmiştir ve idar yapma sırasında idrar torbasından aşağı idrar taşıyan kanal olan üretranın bir kısmını çevrelemektedir. Prostatın birincil rolü ejakulasyon için gerekli sıvının bir kısmını sağlamaktır.

BPH Nedir?

40 yaşını aşmış erkeklerde vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı olarak prostatta büyüme başlar. 60 yaşın üstündeki erkeklerin %50’si, 70-80 yaşlarındaki erkeklerin %80’i, prostatın kanser olmayan büyümesi ya da tıbbi terimi ile ‘Benign Prostat Hiperplazisi’ BPH problemi yaşar. Artan yaşla büyümesi, idrar kanalına baskı yapmaya başlayarak, çeşitli şikayetlere sebep olur. Bu şikayetler, geceleri sık idrara çıkma, idar yaparken zorlanma, acı ve yanma hissi, idrar kaçırma gibi hastanın yaşamını son derece olumsuz etkiler. BPH üretrada tıkanıklığa yol açarak idrar akışını etkilemediği takdirde bir tedavi gerektirmez.

Bulguları

*Özellikle geceleri sık idrar yapma
*Ani idrar yapma gereksinimi
*İdrar yapmak için zorlanma
*İdrar yaparken yanma ve sızı
*İdrar kesesinin tam olarak boşalmadığını hissetmek
*İdrar kaçırma
*Zayıf idrar akımı

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri de diğer kanser türleri gibi vücuttaki normal hücre büyümesinin bozularak sonuç olarak tümör adı verilen bir doku kitlesi oluşturması durumudur. Tam olarak sebebi bilinmese de, yaş, ırk ve genetik faktörlerin büyük rol oynadığı tespit edilmiştir

Prostat kanseri özellikle erken dönemlerinde çok sinsi bir hastalıktır, kişide kanserle birlikte prostat büyümesi ve buna bağlı şikayetler mevcut değilse kanserin kendisine özgü hiç bir belirtisi bulunmayabilir. Prostat kanserini erken dönemde yakalamanın tek yolu 40 yaşından sonra her erkeğin düzenli olarak yılda bir kez prostat muayenesi ve PSA adı verilen kan tahlilini yaptırmasıdır.

Bulguları

*İdrar yapmada güçlük-Kesik kesik ağrılı ve sızılı idrar
*Sık sık (özellikle geceleri) idrara kalkma
*İdrar akımının zayıflaması
*İdrarda kan görülmesi

PSA Testi (Prostat Spesifik Antijen)

Erken Teşhis Hayat Kurtatır!

Erkeklerde en çok görülen kanser olan prostat kanseri erken safhasında teşhis edilirse, doğru ve yerinde bir tedavi ile iyileşme şansı yüksek bir hastalıktır. Henüz kapsül dışına yayılmamış ise kanserin yok edilmesi mümkündür.

Prostat kanseri için kullanılan spesifik bir tetkiktir. Normal prostat dokusu son derece düşük oranda bir PSA salgıladığı halde, kanserin en erken evrelerinde bile bu değer normal üzeri bir seviyeye çıkar.

Prostat kanseri’ni erken dönemde yakalamanın tek yolu 40 yaşından sonra her erkeğin düzenli olarak yılda bir kez prostat muayenesi ve PSA adı verilen kan tahlilini yaptırmasıdır.

Faydalı Bilgiler